Ga naar de inhoud
Oplossingen

Houd water buiten de deur

Clouds

Water wegleiden met een dijk


Bescherm je woning tegen wateroverlast
Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Vanwege deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast groter. Dat kan vragen om maatregelen om je huis beter te beschermen tegen wateroverlast. Een van deze maatregelen is het aanleggen van een vaste dijk of muur voor of om de woning.

Wat is een dijk?
Een dijk of muur is een permanente waterkering die het water tegenhoudt en wegleidt van je woning. De dijk of muur is een permanent bouwwerk, in tegenstelling tot een tijdelijke waterkering die je na gebruik verwijdert. Een dijk of muur bestaat uit een stevige fundering met opgemetselde stenen tot de gewenste hoogte. Door zelf een dijk of muur te (laten) plaatsen kun je deze precies op je wensen afstemmen. Het is een effectieve manier om je woning én je tuin te beschermen.

Kosten 1 1 1 1

De kosten van het aanleggen van een muur of dijk zijn afhankelijk van de lengte en hoogte. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1.000 stenen een gemiddelde prijs van € 300,- . Dit is inclusief het cement en exclusief het aanbrengen van voegen.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Deze maatregel heeft zin als water je huis binnenstroomt via: de voor- of achterdeur, de koekoek, een deur of andere opening op de begane grond, de kelder in, de muren of de garage onder de woning.

Wat heb je nodig?
Je dient een fundering aan te brengen, het metselwerk voor te bereiden, het metselwerk uit te voeren en te voegen. Daarvoor heb je zelf klus- of metselervaring nodig. Heb je dat niet, dan is het nodig om een metselaar of aannemer in te schakelen.

Tips

Leg de dijk of muur tot de juiste hoogte aan om te voorkomen dat er toch water je tuin of woning binnenstroomt. Laat de dijk of muur eventueel door een specialist behandelen om deze waterdicht te maken.

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

In Noord- en Midden-Limburg zijn vier klimaatpleinen ingericht in een aantal tuincentra. Op deze Groene Klimaatpleinen vind je tips en ideeën om van jouw tuin een groene en gezonde leefomgeving te...

Lees meer
Back to top