Ga naar de inhoud
Oplossingen

Ondergrondse opvang

Clouds

Grindkuil


Een grindkuil is een ondergrondse berging vol met grind. In de holle ruimtes kan water opgeslagen worden, dat vervolgens langzaam kan infiltreren in de bodem. Om de kuil schoon te houden van vuil wordt er rondom geotextieldoek aangebracht. Dit voorkomt het dichtslibben van de kuil.

Met een grindkuil ben je niet gebonden aan vaste maten of vormen. Je kunt zelf bepalen hoe groot je de kuil maakt. Je bepaalt de afmeting op basis van hoeveel je ruimte hebt.Kosten 1 1 1 1

Wat je vooral nodig hebt aan materiaal is grind. Dit materiaal is relatief duur. De kosten vallen mee als je ergens restpartijen kunt afnemen.

Ruimtegebruik 1 1 1 1

Een grindkuil heeft een holle ruimte van circa 30%. De kuil hoort dus ongeveer drie keer groter te zijn dan de hoeveelheid te bergen water. Het voordeel is dat je bovenop de kuil bijvoorbeeld een terras en grasveld kunt aanleggen. Daarmee is de ruimte die de grindkuil inneemt multifunctioneel.

Moeilijkheid 1 1 1 1

Eenvoudig zelf aan te leggen. Denk wel aan ontluchting en zandvang. Een zandvang is een voorziening die ervoor zorgt dat zand in een stromende waterloop gecontroleerd neerslaat. Het water wordt zo geleidelijk afgevoerd.

Grondverzet 1 1 1 1

De grindkuil moet ongeveer 25 cm onder de grond te liggen. De dikte van het pakket kun je zelf kiezen. De inhoud van de kuil bepaalt hoeveel grondverzet er nodig is.

Onderhoud 1 1 1 1

Alleen zandvang en bladvang schoonhouden.

Klimaatdoelen 1 1 1 1

Water bergen en zorgen voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater. Er wordt vooral gebruik gemaakt van natuurlijke producten.

Biodiversiteit 1 1 1 1

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

 • Bij een bovenlaag met veel klei of leem is deze maatregel minder geschikt omdat het water niet snel in de bodem zakt.
 • Houd rekening met minimaal 25 cm dekking.
 • Graaf de kuil tot een diepte van circa een halve meter boven de gemiddelde grondwaterstand.
 • Kies voor grindkorrels van ongeveer dezelfde grootte.
 • Gebruik geen worteldoek, maar een geotextieldoek.
 • Situeer de ontluchtings- en overlooppijp in een lager deel van de tuin. Bij piekbuien kan het regenwater, dat niet meer in de grindkuil past, hierin worden opgevangen.
 • Maak gebruik van een blad- en zandvang om dichtslibbing te voorkomen. Een bladvang kan in extreme gevallen tevens dienstdoen als overloop.
 • Houd rekening met een holle ruimte tussen het grind van circa 30%.
 • Blijf circa 2 tot 3 meter van de fundering en bomen vandaan.
 • Controleer de ontluchting. De regenpijp functioneert soms ook als ontluchting van het riool. Breng indien nodig een alternatieve ontluchting aan.
 • Tip: vervang het grind door lavasteen. Lavasteen heeft een holleruimtepercentage van 50%. Dan heeft u een minder grote kuil nodig.

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

In Noord- en Midden-Limburg zijn vier klimaatpleinen ingericht in een aantal tuincentra. Op deze Groene Klimaatpleinen vind je tips en ideeën om van jouw tuin een groene en gezonde leefomgeving te...

Lees meer
Back to top