Ga naar de inhoud
Oplossingen

Vergroenen

Clouds

Gezonde bedekte bodem


Een rijke, luchtige voedingsbodem zorgt voor gezonde en sterke planten. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe kleiner de kans op ziekten. Zo wordt onnodig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voorkomen. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische (koe)mest door te scheppen, kunstmest is minder geschikt. Daarnaast krijgt onkruid weinig kans in een begroeide tuin. Kies voor een dicht plantendek en voor bodembedekkers. Bedek niet begroeide plekken bijvoorbeeld met een laagje compost, houtsnippers, cacaodoppen, gras of ander organisch materiaal (mulchen).

Kosten 1 1 1 1

Door een gezonde bodem zullen planten minder snel ziek worden en doodgaan. Dit spaart geld doordat je geen nieuwe planten hoeft te kopen.

Wateroverlast 1 1 1 1

In een gezonde bodem, kan het water makkelijk wegzakken in de tuin.

Droogte 1 1 1 1

Een gezonde bodem houdt water langer vast (afhankelijk van het soort grond). In hete periodes hoef je daardoor minder water te geven.

Hittestress 1 1 1 1

Zorg voor een gezonde grond en veel groen in jouw tuin. Dat draagt bij aan het voorkomen van hittestress.

Waterkwaliteit 1 1 1 1

Gezonde planten worden ook minder snel ziek en hebben minder last van plagen. Hierdoor is het gebruik van chemische middelen overbodig.

  • Maak zelf (gratis) compost van je tuinafval.
Download de handleiding

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

Klimaatpleinen Noord- en Midden Limburg

In Noord- en Midden-Limburg zijn vier klimaatpleinen ingericht in een aantal tuincentra. Op deze Groene Klimaatpleinen vind je tips en ideeën om van jouw tuin een groene en gezonde leefomgeving te...

Lees meer
Back to top